
Halvvägs i mandatperioden – vad har Liberalerna gjort hittills?
Liberalerna i opposition fortsätter hålla de styrande ansvariga
Torsdag 17 oktober 2024
Vi är nu halvvägs in i mandatperioden. Som opposition är vår roll att granska, ifrågasätta och föreslå förbättringar i hur Umeå ska styras. Under de två åren som varit har Liberalerna ställt flera frågor till de styrande. Frågorna vi ställer och förslagen vi lägger i kommunfullmäktige speglar det vi gick till val på: en bättre skola, ökad trygghet, meningsfull fritid för unga, starkare stöd inom individ- och familjeomsorgen samt att göra Umeå till en hållbar och trygg stad för alla.
Liberalerna visar vägen i opposition. Nedan följer en sammanställning av de beslutsärenden (motioner) och frågor (interpellationer) vi hittills har ställt till de styrande i kommunfullmäktige.
Motioner
Motion 1 (2023-02-27)
Rubrik: Inrätta skolsociala team i Umeå
Namn på motionären: Anders Norqvist
Beskrivning av förslagets innehåll
Detta förslag handlar om att skapa skolsociala team i Umeå för att stötta elever med hög skolfrånvaro. Målet är att hjälpa de barn som riskerar att halka efter i skolan och som kan få sociala och ekonomiska problem senare i livet. Skolsociala team, med bland annat kuratorer och specialpedagoger, skulle samarbeta mellan skola och socialtjänst för att tidigt fånga upp elever i behov av stöd.
Utfall
Både handläggande tjänstepersoner och kommunfullmäktige ansåg att motionen skulle anses vara besvarad. Anledningen till detta var att det redan idag finns olika former av samverkan mellan skola, anpassad skola och socialtjänst. Det fanns också en samsyn bland både tjänstepersonerna och de styrande i kommunen (S, MP) om Liberalernas problembeskrivning.
Motion 2 (2023-09-25)
Rubrik: Avskaffa elsaneringsbidraget
Namn på motionären: Anders Norqvist
Beskrivning av förslagets innehåll
Detta förslag handlar om det så kallade elsaneringsbidraget som Umeå kommun idag erbjuder till personer som ‘’besväras av elöverkänslighet’’. Liberalerna ville med detta förslag föreslå att kommunen avskaffar detta bidrag eftersom elöverkänslighet helt och hållet saknar vetenskapligt stöd. Liberalerna ser hellre att Umeå kommun istället fokuserar på evidensbaserade metoder och slutar stödja icke-vetenskapliga åkommor.
Utfall
Byggnadsnämndens handläggande tjänstepersoner ville bifalla motionen bland annat på grund av att Socialstyrelsens rekommendationer som ska användas av läkare vid bedömning av ansökan inte längre finns.Tyvärr fattade en majoritet i Byggnadsnämnden och även i kommunfullmäktige beslutet att avslå motionen med motiveringen att bidraget fortfarande fyller en funktion för vissa individer, trots att efterfrågan har minskat och vetenskapligt stöd saknas för elöverkänslighet.
Motion 3 (2023-10-30)
Rubrik: Inrätta Tjänsteperson i beredskap (TiB) i Umeå kommun
Namn på motionären: Anders Norqvist
Beskrivning av förslagets innehåll
Detta förslag handlar om att förbättra Umeå kommuns krisberedskap genom att inrätta en tjänsteperson i beredskap (TiB). TiB-funktionen skulle säkerställa att det alltid finns en ansvarig person tillgänglig dygnet runt, som kan starta och samordna kommunens arbete vid allvarliga kriser. Genom att snabbt kunna agera i samverkan med andra myndigheter, skulle Umeå bli bättre rustat att hantera samhällsstörningar. Funktionen finns redan i flera andra kommuner och har visat sig vara effektiv för att hantera krissituationer.
Utfall
Handläggande tjänstepersoner svarade att Umeå kommun redan har påbörjat arbetet med att inrätta en Tjänsteperson i beredskap. Funktionen kommer att ingå i kommunens reviderade krisledningsplan, vilket innebär att Umeå är bättre rustat för att hantera kriser och samverka mellan olika förvaltningar.
Motion 4 (2023-11-27)
Rubrik: Ta fram åtgärder mot välfärdsbrott och otillbörlig påverkan
Namn på motionär: Hanna Lundin Jernberg
Beskrivning av förslagets innehåll:
Liberalerna framförde detta förslag för att vi vill se att kommunen stärker arbetet mot välfärdsbrott och otillåten påverkan. Välfärdsbrott innebär att skattemedel felaktigt betalas ut till personer eller verksamheter, medan otillbörlig påverkan kan inkludera hot, trakasserier, eller mutor mot myndighetspersoner. Sådana handlingar skadar tilliten till det demokratiska systemet och kan skapa parallella samhällsstrukturer med kriminalitet.
För att motverka detta föreslogs att kommunen snarast skulle genomföra en risk- och konsekvensanalys av välfärdsbrott och otillåten påverkan inom alla kommunens verksamheter och bolag. Vidare föreslogs att kommunen skulle ta fram gemensamma åtgärder, riktlinjer och verktyg för att förebygga, upptäcka och hantera dessa problem effektivt.
Utfall
Detta förslag gick tyvärr inte genom. Både handläggande tjänstepersoner och de styrande tyckte att motionen skulle anses besvarad, då arbetet mot välfärdsbrott och otillbörlig påverkan redan pågår inom kommunen. Kommunstyrelsen har ansvar för att leda och samordna säkerhetsfrågor, brottsförebyggande arbete, och att följa säkerhetsskyddslagen. Flera tilläggsuppdrag finns också på området, bland annat för att undersöka risker för missbruk av skattemedel och för att implementera samverkan med polisen. Inom stöd och omsorg finns dessutom rutiner för att hantera välfärdsbrottslighet.
Motion 5 (2024-03-25)
Rubrik: Bygg en äventyrslekpark på mariehemsängarna
Namn på motionär: Maria Lindvall
Beskrivning av förslagets innehåll
För att ge Umeås växande antal barn en plats för aktiv och utmanande lek lade Liberalerna detta förslag där vi ville uppmana de styrande att bygga en äventyrslekpark på Mariehemsängarna. Mariehemsängarna är centralt beläget och redan populärt för idrott och fritid, särskilt på vintern. För att göra området attraktivt även sommartid föreslogs en lekpark med klätterställningar, parkour och andra utmanande aktiviteter för barn från 6 år och uppåt. Målet skulle vara att skapa en plats för rörelserikedom där barn kan leka och utvecklas i en trygg och stimulerande miljö.
Utfall
Detta förslag avslogs då man ansåg att det fanns andra sätt för barn att leka i närområdet. Behovet av en lekplats på föreslaget område sågs därför inte som nödvändigt och förslaget röstades ned.
Motion 6 (2024-04-24)
Rubrik: Utred inrättande av ungdomsfullmäktige
Namn på motionär: Hanna Lundin Jernberg
Beskrivning av förslagets innehåll
Detta förslag framförde Liberalerna för att ge Umeås unga en röst genom att inrätta ett ungdomsfullmäktige. Syftet är att skapa ett forum där unga kan dela sina idéer och förslag direkt med lokala politiker, vilket ger dem inflytande i kommunens beslut. Genom att engagera unga i demokratin ökar deras intresse för politik och möjligheten att påverka sin framtid. Ett ungdomsfullmäktige kan också minska avståndet mellan unga och politiker, stärka tilltron till demokratin och uppmuntra ett aktivt medborgarskap. Ungdomsfullmäktige finns redan idag i flera andra kommuner, bland annat i Skellefteå och Göteborg.
Utfall
Både handläggande tjänstepersoner och en politisk majoritet i kommunfullmäktige ville avslå förslaget om att inrätta ett ungdomsfullmäktige i Umeå. Även om jämställdhetsutskottet stödde syftet att öka ungas demokratiska deltagande så såg man en risk med att en formell fullmäktigestruktur skulle locka endast de ungdomar som redan är insatta i sådana sammanhang.
Umeå har tidigare haft olika ungdomsråd och återstartade hösten 2023 Umeå Ungdomsråd som ideell förening, med målet att föra ungas röster in i politiken. Dessutom arrangerar kommunen ”Rådslag för hållbar utveckling” där ungdomar kan möta beslutsfattare, vilket är ett inarbetat format som kan vidareutvecklas för att stärka ungas inflytande.
Motion 7 (2024-08-26)
Rubrik: Fördjupa relationen mellan Umeå och Taiwan
Namn på motionär: Hanna Lundin Jernberg, Anders Norqvist och Maria Lindvall
Beskrivning av förslagets innehåll
Liberalerna vill att Umeå kommun fördjupar sina internationella samarbeten med länder som delar våra demokratiska värderingar. Därför ville vi med denna motion föreslå att Umeå ska undersöka möjligheten till ett vänortsavtal eller ett tematiskt samarbete med en stad i Taiwan.
Taiwan är en högteknologisk demokrati med ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och klimatvänlig teknik. Genom att stärka banden med Taiwan skulle vi skapa värdefulla utbyten, särskilt inom områden som export av grön teknik och hantering av desinformation – ett område där auktoritära regimers påverkanskampanjer utgör ett växande hot.
Utfall
Handläggande tjänstepersoners svar på motionen betonade att Umeås internationella arbete styrs av OECD:s riktlinjer och Sveriges ”Politik för Global Utveckling” (PGU), som ger stöd till partnerskap med utvecklingsländer på OECD:s DAC-lista. Kommunala partnerskapsprojekt är statligt finansierade och fokuserar på ömsesidiga samarbeten för att främja demokrati och ekonomisk utveckling.
Enligt Umeå kommuns internationella program från 2018 bör internationella samarbeten ge konkreta fördelar för kommunen och kunna avslutas vid behov. Därför rekommenderades inte nya vänortsavtal, utan istället tematiska partnerskap inom strategiska utvecklingsområden. Tjänstepersonerna föreslog därför att motionen skulle anses besvarad utifrån dessa riktlinjer, något som även beslutades av en majoritet av kommunfullmäktige när förslaget behandlades.
Motion 8 (2024-09-30)
Rubrik: Utforma en handlingsplan för att minska risken att kommunens barn, unga och vuxna dras in i kriminalitet
Namn på motionär: Hanna Lundin Jernberg
Förslagets innehåll
Motionen föreslog att Umeå kommun omedelbart ska utforma en samlad handlingsplan för att minska risken att barn, unga och unga vuxna dras in i kriminalitet. Även om Umeå hittills har klarat sig från att få socialt utsatta områden, ökar nu hotet från organiserad brottslighet, med nätverk som Foxtrot och Dalen etablerade i kommunen. Polisen rapporterar om en kraftig ökning av unga personer som rör sig i kriminella kretsar.
För att motverka denna utveckling behövs därför en övergripande plan som samordnar kommunens åtgärder. Planen ska tydliggöra vad som ska göras, vem som är ansvarig, och hur arbetet ska följas upp. Fokus ska ligga på att tidigt stötta unga, redan från förskolan, och använda beprövade metoder för att förhindra att unga dras in i kriminalitet och våld.
Utfall
Vid tidpunkten när denna motion behandlades hade en gedigen handlingsplan arbetats fram, vilket glädjer oss liberaler eftersom det var just detta vi föreslog i denna motion. Således var förvaltningens svar på detta förslag att Umeå kommun redan arbetar för att minska risken för att barn och unga dras in i kriminalitet genom programmet *Umeå växer tryggt och säkert* (UVTS).
En nulägesanalys om ungas rekrytering till gängbrottslighet har tagits fram, och en aktivitetsplan för 2024–2026 har antagits. Denna plan, som omfattar 46 insatser inom tio olika verksamheter, täcker alla preventionsnivåer och fokuserar både på platsbaserade och sociala åtgärder. Arbetet ses som en del av kommunens bredare program för social hållbarhet.
Interpellationer
- Hur inplaneras totalförsvaret i Umeå kommuns samhällsplanering Anders Norqvist (2022-12-19)
- När ska kommunen göra något åt den olycksdrabbade korsningen? Hanna Lundin Jernberg (2022-12-19 )
- Varför ska ”Grön Balans” läggas ned? Anders Norqvist (2023-01-30)
- Bör vi ha mer säkerhet runt våra förtroendevalda? Hanna Lundin Jernberg (2023-03-27)
- Hur ska lönesatsningar göras utan att vi konkurrerar ut varandra? Hanna Lundin Jernberg (2023-03-27)
- Varför får inte städpersonalen möjlighet att göra ett bra jobb? Anders Norqvist (2023-04-24)
- Kan Umeå kommun göra avsteg från sin strikta tolkning av GDPR Hanna Lundin Jernberg (2023-04-24)
- Visst bör alla se nyttan av att göra SIG till en permanent verksamhet? Hanna Lundin Jernberg (2023-05-29)
- Kan Umeå kommun arbeta mer aktivt för att öka unga delaktighet? Hanna Lundin Jernberg (2023-09-25)
- Är det planerat någon översyn av de tio år gamla välkomstskyltarna? Hanna Lundin Jernberg (2023-09-25)
- Hur möter kommunen tillsynen av explosivämnen? Anders Norqvist (2023-10-30)
- Kvarstanning av studenter – vad gör vi? Hanna Lundin Jernberg (2023-11-27)
- Är 10 mkr På Måltidsservice en särskild prioritering för riktat förebyggande arbete för unga i risk? Anders Norqvist (2023-12-18)
- Varför har inte kommunen ansökt om statsbidrag för skolsociala team? Hanna Lundin Jernberg (2023-12-18)
- Elevers rätt till livskunskap i skolan Maria Lindvall (2024-01-29)
- Vill Umeå kommun samverka med funktionsrättsorganisationerna eller inte? Hanna Lundin Jernberg (2024-02-26)
- Varför fungerar inte färdtjänsten som den ska i Umeå kommun? Hanna Lundin Jernberg (2024-03-25)
- Personalförsörjningen i Umeå inom säkerhet och beredskap Anders Norqvist (2024-03-25)
- Skärmtid i Umeås förskolor Anders Norqvist (2024-04-29)
- Uppföljning av placerade barns betyg Hanna Lundin Jernberg (2024-04-29)
- Särskilda undervisningsgrupper i Umeå kommuns skolor Anders Norqvist (2024-08-26)
- Är de styrande beredd att göra undantag för att lösa den stora bristen på LSS-bostäder? Hanna Lundin Jernberg & Anders Norqvist (2024-08-26)
- Bevarandet av kulturhistoriska byggnader i Umeå Alf Molin (2024-10-28)
- Hur gör vi Umeå mer attraktivt för lärare? Anders Norqvist (2024-11-25)