Se alla

Friheten måste försvaras — även i framtidens Umeå

Lördag 3 september 2022

När vi liberaler säger att fler ska få jobba och försörja sig själva, låta våra barn gå i en lugn och riktigt bra skola, ge rätt till assistans för människor med funktionsnedsättning eller stå upp för kampen mot hederskultur – då handlar det alltid om samma sak: att försvara varje människas frihet att forma sitt liv.

Vi liberaler menar att det är varje enskild kommunmedborgares drömmar och kraft som bygger Umeås framtid. Vi vet att liberalismen fortsatt spelar en viktig roll där friheten måste försvaras – även i framtidens växande Umeå.

Vi vill ha ett friare Umeå där du som bor i kommunen ska ha större valfrihet, högre kvalitet i skola och äldreomsorg samt mer kvar i plånboken efter skatt. Vi prioriterar samhällets mest utsatta och anser att kommunen först och främst ska ägna sig åt sina kärnuppdrag,och inte konkurrera med det privata näringslivet eller civilsamhället.

Vi vill ha ett Umeå där politiken sätter skolan i första rummet. Vi tror och vet att arbetet för ett friare och tryggare samhälle börjar i skolan. Den framtid som väntar i Umeå imorgon – den finns i våra klassrum i dag. Vi tror att utanförskap måste brytas tidigt och att förebyggande insatser prioriteras.

Därför vill vi se en bättre samverkan mellan skola och socialtjänst. Inget barn i Umeå ska glömmas bort, alla barn ska få kunna växa upp i en trygg miljö och utvecklas till att bli sina bästa jag. Vi är ett parti som genomgående visat att vi prioriterar äldreomsorgen, vilket vi vill fortsätta att göra. Årsrika ska bemötas med respekt och värdighet och få tillgång till bra boendeformer, läkare och logoped.

Vi vill att Umeå ska bli den mest tillgängliga staden i landet, där alla oavsett om de har funktionsnedsättning eller inte kan leva och bo på lika villkor trots olika förutsättningar. Vi förespråkar också ett robust kultur- och fritidsliv då vi anser att kulturen är en viktig del i människans liv och uppväxt.

Vi vill arbeta för ett bilfriare centrum med större inslag av elektrifiering i trafiken samt begränsning av fossildriven trafik. För vi tror på ett mörkgrönt Umeå, inte ett ljusgrönt där vi visar att vi tar klimatmålen på allvar. Vidare vill Liberalerna utveckla en stadsälvspark med Umeälv i centrum som blir den blågröna lungan för rekreation och biologisk mångfald.

Vi vill ha ett Umeå med ett blomstrande näringsliv där företag och entreprenörer ges förutsättningar att skapa arbetstillfällen och innovationer. Ett Umeå som möjliggör att studenter kan och vill stanna efter avslutade studier. Därför behöver byggtakten ökas så att fler har möjlighet att hitta ett boende och familjer kan flytta till lägenhet, småhus eller villa.

Krig och konflikter har krupit närmare landets gränser de senaste åren. För att Umeå ska kunna bidra till att värna demokratin och friheten anser vi även att ett regemente behöver återupprättas i Umeå.

Vi liberaler brukar säga att socialismen bekämpar rikedom och att liberalismen bekämpar fattigdom. Att konservatismen tror på dåtiden och att liberalismen tror på framtiden. Vi tror på framtidens Umeå. Ett Umeå där varenda umebo ska ha möjlighet att bestämma över sitt eget liv, och kunna jobba för att uppfylla sina drömmar. Det är frihet, och det är vad liberalism handlar om.

Maria Lindvall
Meta Tunell
Anders Norqvist
Hanna Lundin Jernberg
Alf Molin
Wilma Hvirfvel

Topp-6 på kommunlistan för Liberalerna Umeå valet 2022

Läs även debattartikeln på VK