Se alla

Kultur och fritid i ett växande Umeå

Fredag 19 augusti 2022

Människor vill mer än att bara försörja sig, därför behövs ett robust kultur- och fritidsliv i Umeå, skriver Meta Tunell (L).

Umeå växer och måste attrahera talanger, men även få människor att vilja bo kvar. Människor vill mer än att bara försörja sig, därför behövs ett robust kultur- och fritidsliv.

När demokratin är hotad så är bland det första som angrips kulturen – då den både speglar och skapar värderingar. Därför får den s.k. principen om armlängds avstånd aldrig frångås.

Do It Yourself-kulturen är stark i Umeå. Den ger nya perspektiv med olika yttringar såsom funkisfrågor och HBTQ t.ex. Men fler behöver komma in i värmen – i Umeås kulturliv finns en utmaning i hur nya aktörer kan komma in i det kommunala systemet, och de råd och stöd som finns att få.

Vi behöver hitta sätt för fler att verka för att fortsätta vara en dynamisk och kreativ stad.

I tidigare insändare har det påpekats att Umeå behöver fler scener. Jag instämmer. Umeå lider brist på ekonomiskt gångbara små/mellanstora scener. Idrotten behöver fler grönytor och hallar, men vi behöver starta med grunden, att sköta underhållet. Dessa behov bör starta med att lyssna på föreningslivet, så det blir rätt på en gång.

Vi får inte bygga för att sedan upptäcka att det saknas vitala delar – t.ex sidoscener eller sidoytor för idrotten.

Föreningslivet är en del av folkbildningen, att lära tillsammans med andra. Studieförbunden spelar en stor roll och stöttar Umeås föreningsliv på ett utmärkt sätt. Kulturskolan är en verksamhet för barn och unga, där de möter olika kulturgenrer.

Vi ska satsa på den och privatekonomi ska inte vara ett hinder. Likaså för idrotten, här behövs även en översyn för en mer jämlik fördelning av träningstider, för mindre föreningar. Därtill ska all kultur- och fritidspolitik genomsyras av ett fokus på barn och unga, jämställdhet samt att funktionsnedsättning aldrig ska vara ett hinder.

Att satsa på kultur gynnar en intellektuell infrastruktur som skapar motståndskraft. Vi måste stå ut med att bli utmanade i tanken, för motsatsen vore värre.

Meta Tunell

#2 Liberalerna Umeå

Du hittar hela insändaren här