Se alla
Anders Norqvist

Liberala värden måste försvaras i Umeå

Onsdag 24 augusti 2022

Den svenska liberala rörelsen har sina rötter i människors strävanden för yttrande- och religionsfrihet, ekonomisk frihet, frihet från könsförtryck och frihet från statligt maktmissbruk. I dag är flera av dessa rättigheter satta under press i vår omvärld, vårt närområde eller vårt eget land.

Liberalerna i Umeå vill att en handlingsplan ska tas fram för arbete med att lyfta alla människors lika värde och hur kommunens olika verksamheter ska arbeta mot alla former av kränkande eller nedvärderande agerande. I detta ingår även att kommunen ska ta fram en strategi och åtgärdsprogram för att inte något enda barn ska behöva växa upp i hederskultur.

Det handlar också om varje människas rätt att leva sitt liv i frihet och trygghet, oavsett kön eller sexuell läggning. Umeå har tidigare utsetts till ”Årets homostad”, en utmärkelse som dock inte längre delas ut. Liberalerna vill fortsätta detta arbete och tillse att Umeå kommun ligger i framkant i dessa frågor.

En viktig jämställdhetsfråga är idag barns och ungas syn på sex och deras ofta okritiska konsumtion av våldspornografi. Därför vill Liberalerna att kommunen tar fram utbildningsmaterial för skolor och andra som arbetar med barn, för att minska förekomsten av exempelvis sexualbrott.

Mediernas oberoende roll och kritiska granskning är grunden i varje demokrati. Därför ska Sveriges public service-bolag ha ökat skydd i lagen för sitt oberoende från politisk styrning, med ett fortsatt brett programutbud. Kulturpolitiken ska utgå från frihet, mångfald och kvalitet men ska inte lägga sig i innehållet i kulturen. Armslängds avstånd ska gälla.

Samhällen byggs underifrån – civilsamhället är inte ett komplement till utan en förutsättning för demokratin. Bland annat integration bygger på att fler gör ansträngningar för att skapa ett bra och gemensamt samhälle. Alla nyanlända ska få lära sig svenska, få samhällsinformation om lagar och regler och vilka värderingar som genomsyrar dessa. Här kan frivilligsektorn spela en viktig roll.

Liberalerna står upp för dessa grundläggande värden som en garant mot de antidemokratiska strömningar som rinner genom vårt samhälle idag.

Anders Norqvist (L)
gruppledare Umeå

Läs hela debattartikeln i VK här

Läs hela debattartikeln i Folkbladet här