Se alla
Meta Tunell

Puman står kvar.

Onsdag 24 augusti 2022

Det första de ger sig på är kulturen. Eftersom den speglar dels de värderingar som finns i samhället just nu. Men den skapar också värderingar, eller pekar i olika riktningar. Helt klart så både roar och oroar den, och den ska göra det! Helt klart så påverkar den oss, och den ska göra det! Kulturen.

Om vi inte står givakt och håller ett vaksamt, medvetet öga på kulturpolitiken som vi känner den idag, så kan den helt förändras. De liksom smyger sig på, värderingarna. Vips så är värdekartan omritad och vi undrar vad det var som hände. Just därför är högerkrafterna så intresserade av kultur.

I en intervju nyligen med SDs gruppledare i Umeå så påpekar denne att “Listen”, eller puman, på Rådhustorget, är provocerande. Gott så. Han säger också att han vill ta bort den. Det är nu vi ska bli vaksamma. Han säger också att den symboliserar identitetspolitik. Vi får förmoda att det är könsidentitet som avses? Oklart.

Det som tycks irritera är #MeToo-rörelsen som uppstod som ett internationellt fenomen och spred sig som ett pärlband över stora delar av världen, där många (främst kvinnor) sa: – Nu räcker det, till sexuella övergrepp.

“Listen” är en konstnärlig kommentar till denna rörelse. Det provocerar. Gott så. Men SD vill ta bort den. Låt oss stå vakt. Stå vakt. För kulturpolitiken, för yttrandefriheten, för demokratin. Politiken ska inte styra konsten. Aldrig.

Meta Tunell
#2 Liberalerna Umeå

Kulturpolitik på 5 sekunder

Kulturpolitik ska borga för ett levande och oberoende kulturliv. Både vad gäller kulturskaparnas villkor och människors tillgång till kultur.

Principen om armlängds avstånd på 10 sekunder

Politikers inflytande över konstens innehåll. En del vill att politikerna ska ha stor kontroll, då blir det en kort arm. Liberalerna tror på den mycket långa armen, vilket innebär att politiken inte ska styra konsten.