Se alla
Inrätta skolsociala team i Umeå

Stärk samverkan mellan skolan och socialtjänsten – inrätta skolsociala team i Umeå

Torsdag 18 augusti 2022

Liberalerna har lämnat in en motion om skolsociala team till kommunfullmäktige. Med tanke på det stora antal år elever spenderar i skolbänken är det oroande när vi ser hur allt fler elever inte vill gå till skolan i Umeå kommun.

Under våren 2022 har det varit mycket medialt kring kommunens hantering av att arbeta med och fånga upp elever med problematisk skolfrånvaro. Både svensk och internationell forskning visar att en elevs skolfrånvaro medför risk för bestående sociala, psykologiska och ekonomiska problem i vuxenlivet.

Liberalerna ser mycket oroande på den ökande trenden av barn och ungdomar som har så mycket problematisk skolfrånvaro att eleven inte längre följer med i skolarbetet. Socialtjänsten är ofta tidigt inblandade när barn börjar få problem både på fritiden och i skolan.

Vi föreslår därför att man inom kommunen ska inrätta skolsociala team som innebär att socialtjänsten och skolan arbetar tillsammans på både strukturell och operativ nivå för att på bästa sätt stötta elever som har hamnat snett.

Det skolsociala teamet ska bestå av medarbetare från skolan, exempelvis kurator och/eller specialpedagog från elevhälsan samt medarbetare från socialtjänstens öppenvårdsverksamhet, ofta kallade skolsocionomer.

Att känna lust att lära och lyckas i skolan är den enskilt viktigaste faktorn till att det ska gå väl senare i livet för våra elever.

Anders Norqvist (L)
Ledamot För- och grundskolenämnden
Gruppledare Liberalerna Umeå

Hanna Lundin Jernberg (L)
Vice ordförande Individ- och familjenämnden